Nieuwe TOP’s langs het Lauwersmeer

06/10/2022

Op vrijdag 23 september werd het  project Rondje Lauwersmeer officieel afgerond met de opening van de uitkijktoren De Reiddomp. Het Rondje Lauwersmeer is een fiets- en wandelroute van 43km om het hele Lauwersmeer.

Onderdeel van het project was het realiseren van Toeristische Overstappunten (TOP’s) langs de route. Aan de Friese zijde (gemeente Noardeast-Fryslân) zijn twee TOP’s gerealiseerd: bij Oostmahorn en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Een TOP is hét startpunt om de omgeving te ontdekken en beleven. Ideaal dus om te starten voor het Rondje Lauwersmeer.

TOP Oostmahorn

De TOP Oostmahorn staat op het parkeerterrein bij Esonstad. Op de zuil staan suggesties voor zowel fiets- als wandelroutes. We hebben hiervoor nieuwe trajecten aan het wandelnetwerk toegevoegd.  Het gedicht ‘De Iesum-stee’ op de zuil is van Anne-Goaitske Breteler, en speciaal voor deze locatie geschreven. Bij de TOP vindt u voorzieningen als een laadpunt voor elektrische auto’s, een informatiepunt bij Landal Esonstad en ook kunt u varen op het Lauwersmeer of over de Suderie naar Dokkum.

TOP Dokkumer Nieuwe Zijlen

De TOP Dokkumer Nieuwe Zijlen vindt u bij de sluizen, aan de Sylsterwei. Net als bij Oostmahorn hebben we ook hier extra trajecten aan het wandelnetwerk toegevoegd, zodat u veel wandelmogelijkheden heeft vanaf deze TOP. Het is ongeveer 4 kilometer naar de nieuwe uitkijktoren De Reiddomp. Het gedicht bij deze TOP, ‘Dokkumer Nieuwe Zijlen’ is geschreven door Willem Tjebbe Oostenbrink. Ook hier zijn extra voorzieningen aanwezig, zoals bankjes, horeca en een prachtige beleefroute voor kinderen in het Diepsterbos.

Op de TOP-zuilen vindt u informatie over de omgeving, diverse routetips en een grote kaart met zowel het fiets- als wandelknooppuntnetwerk rondom de locatie. Er is genoeg parkeerruimte en vlakbij zijn horecagelegenheden te vinden. Vanaf de openbare weg wordt u eenvoudig via de toeristische bruin-witte bebording naar de TOP’s geleid.

TOP Netwerk Fryslân

Recreatieschap Marrekrite ontwikkelt, namens en met de gemeenten, de Friese TOP’s. Er wordt ook nauw samengewerkt met de regionale marketingorganisaties en Merk Fryslân voor de ontwikkeling, maar ook vermarkting van het Friese TOP netwerk.

Er zijn inmiddels veertien Friese TOP’s: naast de twee nieuwe bij Oostmahorn en Dokkumer Nieuwe Zijlen, zijn er ook TOP’s in Bakkeveen, Beetsterzwaag-Olterterp, Delfstrahuizen-Echtenerbrug, Earnewâld, Harkema, Kollum,  Feanwâlden, Harlingen, Firdgum, Nij Beets, De Veenhoop en Heerenveen-De Heide. De komende jaren realiseert Marrekrite verspreid over de hele provincie nog een flink aantal TOP’s, zodat er een TOP Netwerk Fryslân ontstaat: dé ideale startpunten voor een fiets- of wandeltocht.

Voor meer informatie: Toeristische Overstappunten

Nieuws

Werken bij Marrekrite?

17/03/2023

Wij zijn op zoek naar twee nieuwe collega’s. Kom jij ons team versterken? We zoeken een officemanager en een projectleider. Officemanager (24 uur) Als officemanager faciliteer je in praktische zin het dagelijks reilen en zeilen binnen de organisatie en zorg je dat de basisfaciliteiten om als organisatie te kunnen functioneren op orde zijn (ogen, oren en handen van de organisatie). Het betreffen grotendeels (financieel) administratieve en ondersteunende werkzaamheden. Projectleider (32 uur) Marrekrite voert namens de deelnemers in toenemende mate projecten uit op het vlak van recreatie. Als projectleider bereid je dergelijke projecten voor en voer je ze uit, waarbij je ook verantwoordelijk bent voor de gehele projectadministratie en de contacten met alle betrokken partijen. Solliciteren? Lijkt het je leuk om bij ons te werken en past een van deze functies bij jou, dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. De volledige vacaturetekst en hoe je kunt reageren op…

Marrekrite
Wandelen

Trajecten Wandelnetwerk Fryslân afgesloten vanwege broedseizoen

13/03/2023

Het broedseizoen gaat bijna weer beginnen. In deze periode zijn vogels extra kwetsbaar. Ze zoeken een rustige plek op om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Als ze daarbij verstoord worden, zullen ze het nest verlaten en zal het broedsel mislukken. Met name voor bedreigde soorten is dit natuurlijk niet wenselijk. Organisaties als It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sluiten daarom tijdens het broedseizoen (delen) van hun gebieden af voor bezoekers. Wandelnetwerk Fryslân, het wandelknooppuntnetwerk, gaat ook vaak door deze gebieden. Dat betekent dat sommige trajecten tijdens het broedseizoen zijn afgesloten. Op www.marrekrite.bwhvue2.nl/kaart kun je (vanaf 15 maart) zien welke trajecten gestremd zijn. Trajecten in de broedseizoen-gebieden staan ook aangegeven op onze wandelkaarten: www.marrekrite.bwhvue2.nl/wandelen/wandelknooppuntkaarten. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. Wil je de dieren helpen door tijdens het broedseizoen deze paden niet te betreden? Gelukkig blijven er nog duizenden kilometers aan wandelnetwerk over waar u…