Over de camperaar

Reisdoelen van camperaars

De camperaar is een avontuurlijke reiziger. Volgens een NKC-infographic uit 2022 gaan camperbezitters gemiddeld tien keer per jaar op pad, waarvan vijf keer voor korte duur (1 tot 3 dagen). Langere reizen kunnen variëren van één tot vier maanden, met bestemmingen door heel Europa of daarbuiten. Gemiddeld verblijven camperaars drie dagen op een locatie, een patroon dat overeenkomt met onderzoeksresultaten uit Fryslân (Friese onderzoek onder de camperplaatsaanbieders in 2022).

De kortere reisdoelen van de camperaar zijn gericht op weekend- en weektrips voor bijvoorbeeld familiebezoek, het bezoeken van attracties, het bijwonen van club- en sportactiviteiten of andere uitstapjes in eigen land. De langere vakanties hebben als reisdoel nagenoeg alle landen in Europa of zelfs daarbuiten. (bron: Camperbeleid 2018 Recreatieschap Drenthe).

Hoe ouder, hoe meer kilometers

De Duitse camperaar legt de meeste kilometers af, blijkt uit onderzoek van Campercontact uit 2019, met meer dan 11.000 respondenten uit heel Europa. (Campercontact bevat 40.000 camperplaatsen in Europa, Amerika en Australië en kent 1,1 miljoen gebruikers van app en website.) Daarbij geldt volgens internationaal onderzoek van NKC uit 2019: hoe ouder de app-gebruiker, hoe meer kilometers er worden afgelegd (met uitzondering van de leeftijdscategorie 75+). De top 3 landen die volgens het Campercontact-onderzoek Nederland bezoeken, zijn Nederland zelf, Duitsland en België. Er blijkt dat dat overeenkomt met het onderzoek dat in Friesland gedaan is. Volgens het rapport Onderzoek Camperplaatsen uit 2023 van de NKC is zowel in het hoog- als laagseizoen het percentage Nederlanders zo’n 75%.