Vreemde eend?

De wc-eend van de Friese wateren is een echte schoonwaterliefhebber. Jij als watersporter ongetwijfeld ook. Want niemand zwemt graag tussen andermans drollen, toch? We maken het daarom zo makkelijk mogelijk om vuilwater te lozen. Zo kan iedereen -mens én dier- optimaal genieten van het mooie Friese water.

‘It Húske’: drijvend vuilwaterstation mét toilet

It Húske is een drijvend vuilwaterstation waar je jouw vuilwatertank kunt legen. Er is ook een toilet aanwezig.

De Húskes zijn zeer innovatieve, drijvende zuiveringsinstallaties. Het vuilwater wordt zodanig gereinigd, dat we – met toestemming van Wetterskip Fryslân – het gereinigde water aan de achterkant van de Hûskes direct op het oppervlaktewater mogen lozen.  De installatie werkt op energie van zonnepanelen en is daardoor zelfvoorzienend en duurzaam.

Op 3 plekken liggen Húskes (tijdens het seizoen):

  1. Bij het eiland Marchjepôle (TJ15) in het Tsjûkemar;
  2. De Noarder Alde Wei (SN60), de vaarweg tussen Joure en Goaiïngarypster Puollen;
  3. Grutte Gaastmar (FL16c) nabij Gaastmar.

N.B. Op dit moment (22/04/22) liggen de Húskes nog voor onderhoud op de wal. We streven ernaar ze voor de zomer op hun plek te hebben. Voor meer informatie: update Húskes.

Schoon water in de Friese meren

Om de Friese meren schoon te houden, geldt sinds 2009 een lozingsverbod. Ondanks dit verbod, wordt er toch nog vuilwater geloosd in het oppervlaktewater. Met verschillende servicepunten in Fryslân wordt het steeds makkelijker om je vuilwatertank op een verantwoorde manier te legen. Dit voorkomt dat medicijnresten en ziekteverwekkende bacteriën in het water komen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor maag-darmstoornissen en aandoeningen aan de luchtwegen en gehoorgangen. Vooral kinderen zijn kwetsbaar; zij krijgen tijdens het zwemmen relatief veel water binnen.

Hoe werkt It Húske?

Het lozen van je vuilwatertank op It Húske is makkelijk en duurzaam. Zowel het leegzuigen van je afvaltank als het toiletbezoek is gratis, in ieder geval voor de duur van de pilot (tot en met 2021).

Vuilwater lozen:

  1. Sluit de slang aan op de boot. Draai de hendel open.
  2. Druk op de groene knop. De pomp gaat nu zuigen.
  3. Maximale pomptijd 10 minuten. Druk tussentijds nogmaals op de groene knop. Of druk op de rode knop om de pomp te stoppen.
  4. Sluit de hendel en hang de slang weer terug.

TIP: zuigt de afzuiginstallatie niet? Hou de slangmond dan enkele ogenblikken in een puts met water. Hiermee komt de pomp in principe weer op gang.

Bekijk hier ons instructiefilmpje!

Toilet gebruiken:

  1. De groene lamp brandt als het toilet vrij is.
  2. Druk op de groene knop. De deur gaat nu van het magneetslot.
  3. Als je naar binnen gaat, sluit het magneetslot vanzelf. Van binnenuit kun je de deur altijd weer openen.
  4. Na 10 minuten opent het magneetslot vanzelf weer.
  5. De rode lamp brandt wanneer het toilet bezet is.

Let wel, het is absoluut verboden om uw bilgewater via de Húskes af te pompen. Hier kunnen de biologische processen in de tanks niet tegen. Dit soort illegale lozingen worden gezien als een milieudelict en overtreders worden zwaar aangepakt.

Alle vuilwater-innamepunten in de Watersport app

Heb je een opvangvoorziening voor toiletwater aan boord? De  Húskes, maar ook de overige vuilwaterstations in Friesland vind je in de Watersport app of op de Watersportkaart Fryslân.

De app kun je hier downloaden.

Ook de Watersportkaart is via deze link te downloaden of als papieren versie te bestellen.

 

Nieuws

Einde wimpelverkoop 2022 start verkoop 2023

28/11/2022

Momenteel is het niet meer mogelijk om een Marrekrite wimpel voor 2022 te kopen, niet via de website maar ook niet meer bij onze vrijwilligers en verkooppunten. Voor ons is het nu tijd om de balans van dit jaar op te maken. Vanaf 16 januari 2023 is het weer mogelijk om de wimpels via de webshop te bestellen. In februari ontvangen de verkooppunten de Marrekrite wimpels voor de verkoop. Maakt u in de winterperiode gebruik van onze aanlegvoorzieningen maar heeft u eerder in dit jaar nog geen wimpel kunnen aanschaffen, dat is geen probleem. Het is niet verplicht om een wimpel te kopen, aanleggen aan onze steigers is altijd toegestaan (maximaal 3 dagen op dezelfde locatie). Daarnaast is het via onze website nog wel mogelijk een éénmalige vrijwillige bijdrage te doen, om het beheer en onderhoud van de Marrekrite aanlegvoorzieningen te ondersteunen. Dat kan via: marrekrite.bwhvue2.nl/varen/eenmalige-vrijwillige-bijdrage Natuurlijk ontvangen onze bestaande…

Marrekrite
Varen

Deel Marrekrite containers deze winter open

22/11/2022

Wintervaren wordt steeds populairder. Friesland speelt daarop in met steeds meer bruggen die ook in de winter gedraaid worden, waarmee vaarroutes toegankelijk blijven. Omdat wij willen voorkomen dat het afval zwerfafval wordt, laten wij daarom op een aantal populaire ligplaatsen de containers open. Vaart u deze winter door, dan kunt u uw afval op de volgende Marrekrite-plekken kwijt: Marchjepôlle (TJ15D tot en met TJ15J): 4 containers open Tsjûkepôlle (TJ14A tot en met TJ14D): 2 containers open Jouster Slûske (SN64E tot en met SN64J): 4 containers open Noarder Alde Wei (SN 62D en SN86B) 2 containers open Langehoekspôlle (FL23A tot en met FL23F): 6 containers open (4 op het grote eiland, 2 op het kleine eiland) Nije Krúspôlle (FL28A tot en met D): 2 containers open De Hemmen/Gaastmar (FL16A): 1 container open Aegehoek (PR45A t/m PR45G; PR45K t/m PR45M; PR46a t/m PR46D, PR47): 2 containers open De ligplaatsen vindt u op…